Da, pentru ora de Religie!
Curtea Constituționala a României a decis (decizia nr 669/ 2014) ca participarea la ora de Religie se face numai în baza unei cereri scrise a elevului major, a parintelui sau a tutorelui elevului minor.
Am venit în sprijinul elevilor și parinților din sat și le-am explicat necesitatea frecventarii orei de Religie.
Prezenta religiei in sistemul de invatamant romanesc nu este o inovatie a perioadei post-decembriste. Legea instructiunii publice din 1864, care a stat la baza invatamantului romanesc peste trei decenii si care a fost una dintre primele legi din Europa care instituiau obligativitatea si gratuitatea invatamantului (dupa Suedia, Norvegia, Prusia si Italia, dar inaintea Marii Britanii, Elvetiei, Bulgariei, Serbiei, Frantei), aseza religia la loc de cinste intre obiectele de studiu, atat in cadrul invatamantului primar unde se preda catehismul (art. 32), cat si in cadrul invatamantului secundar, gimnazial si liceal, unde se preda „religiunea” (art. 116).
- In majoritatea statelor Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, religia este disciplina scolara, sub diferite denumiri: Educatie religioasa (Austria, Danemarca, Germania, Grecia si Irlanda), Educatie moral-religioasa (Anglia), Morala si educatie religioasa (Portugalia), Educatie religioasa si morala (Luxemburg), Crestinism, Religie si Etica (Norvegia), Religie sau etica (Belgia), Miscari ideologice religioase (Olanda), Religie (Finlanda, Italia si Spania). Astfel, statele Uniunii Europene promoveaza un sistem de invatamant care valorifica potentialul educativ al religiei pentru modelarea conduitelor sociale si individuale.
Scoala constituie un factor principal al educatiei crestine. În cadrul ei, educatia moral-religioasa are un caracter programat, planificat si metodic. Continuturile religioase care se transmit sunt selectate cu grija dupa criterii psihopedagogice, activitatile educative se cer a fi structurate respectând principiile didactice, sunt dimensionate cele mai pertinente metode de predare-învatare.
Formarea caracterului moral-religios este inclusa în formarea personalitatii moral-religioase.